Uncategorized

Alegerea corecta a soiurilor si hibrizilor de legume secretul succesului intr-o ferma legumicola

Alegerea hibrizilor si/sau a soiurilor de legume reprezinta cheia succesului pentru o ferma legumicola.
La alegerea unui genotip (soi sau hybrid) trebuie sa tinem cont de o sumedenie de factori :
1) Comerciali:

  • Aspectul commercial (trebuie sa fie conform tendintei pietii)
  • Sa corespunda cerintelor de calitate cerute pe piata
  • Sa prezinte rezistenta la manipulare, transport si depozitare
  • Sa aibe calitati organoleptice deosebite
  • Sa aibe o destinatie specializata: fie pentru comercializare in stare proaspata fie pentru depozitare
    si industrializare
  • Raportul pret/calitate/samanta cat mai avantajos pentru fermier
  • 2) Tehnici:
  • Sa fie din grupa de maturitate conform esalonarii recoltarilor stabilite
  • Sa fie un genotip testat 2-3 ani in ferma a carei tehnologie de productie sa fie bine cunoscuta
  • Sa prezinte toleranta respectiv rezistente la un numar cat mai mare de boli si daunatori
  • Sa aibe pretabilitate fie pentru cultura in camp fie pentru cultura in solarii sau sere
    Utilizarea unor genotipuri bine cunoscute de catre fermier si care sa se preteaza sistemului de cultura
    din ferma asigura cel putin 50% din profitul fermei.
    Cu alte cuvinte din aceiasi specie putem avea 2-3 genotipuri functie de:
  • Grupa de maturitae; functie de factorii limitative din ferma si de esalonarea recoltarilor
  • Aspectul commercial functie de cerintele beneficiarului
  • Pretabilitate fata de tehnologia de productie (camp, solar sau sera in care putem avea: culturi pe
    sol, culturi hidroponice si acvacultura).
  • Destinatia valorificarii (consum in stare proaspata; direct vanzare direct in piata, consum in stare
    proaspata cu desfacere prin lanturile de hypermarket-uri si pentru industrializare)
  • Calitatea solului in diferite sole ale fermei
    Asadar alegerea genotipurilor/specie reprezinta o activitate foarte importanta intrucat costurile cu
    achizitionarea semintelor pot ajunge pana la 30% din devizul de chieltuieli/cultura.
    La achizitionarea semintelor intodeauna trebuie cerut furnizorului certificatul de calitate/lot.
    Daca apar probleme dupa semanatul culturii trebuie anuntat furnizorul care trebuie sa trimita un
    technician care sa evalueze si sa emita solutii tehnice pentru eliminarea eventualelor probleme aparute.
    Intodeauna fermierul trebuie sa pastreze plicurile de seminte si documentele de achizitie a lor pentru a putea
    face dovada achizitionarii lor. Deasemenea fermirul trebuie sa prezinte reprezentantului furnizorului de
    seminte, in detaliu si cu sinceritate toate masurile tehnici intreprinse de la semanat pana la aparitia primelor
    probleme in cultura, pentru ca solutia de remediere sa fie cea optima.