Perioada de plantare este toamna (10 octombrie–10 noiembrie) sau primăvara (martie – începutul lunii aprilie), cu condiția ca temperatura solului, la adâncimea de 40 – 50 cm, să fie mai mare de 8C timp de trei zile consecutive, iar vremea este în curs de încălzire. Pe solurile grele, reci, cu exces de umiditate, plantarea se execută mai târziu (începutul lunii mai), folosindu-se vițe mai scurte (25 – 30 cm) sau prin plantare obligă în groapă.

Toamna plantările se execută numai pe terenurile bine drenate și se încheie înainte de 15 noiembrie. Ea constituie cea mai bună perioadă de plantare, întrucât până în primăvară se cicatrizează rănile; vițele intrând mai repede în vegetație primăvara.

La plantare sunt admise numai vițe sănătoase, cu sudură de jur împrejur, care au lemnul viabil, de culoare alb-verzuie, rădăcinile albsidefii, cu muguri viabili.

Înaitea plantării, vițele se fasonează; operația constă în scurtarea rădăcinilor și a cordițelor, în suprimarea ciotului de la altoi, eliminarea rădăcinilor dacă sunt de la nodurile intermediare al portaltoiului. În mod normal cordițele se scurtează la 3–4 ochiuri, iar rădăcinile bazale la 8 – 10 cm. În cazul plantării cu plantatorul cordițele se scurtează la 2 ochi, iar rădăcinile bazale la 1-2 cm. După fasonare, vițele se parafinează pe treimea superioară, caz în care plantarea se realizează fără mușuroi.

Pe tot parcursul perioadei de plantare, vițele fasonate și mocirlite se protejează prin acoperire  (umbrire) sau insilozare temporară pentru a preveni deshidratarea.

Tehnica plantării:

  • Realizarea gropilor se efectuează în rânduri conform pichetării, cu 1–2 zile înainte de plantare. Dimensiunile gropilor: 50 x 35 x 40 cm de formă prismatică sau circulară dacă se plantează pe soluri nisipoase sau în cazul plantării mecanizate.
  • Pe fundul gropii se formează un mușuroi din 50% mraniță (gunoi de grajd) bine fermentată + 50% pământ reavăn.
  • Se așează vița în groapă, având în vedere că punctul de altoire să fie cu 2–4 cm deasupra nivelului solului, pentru a preveni creșterea rădăcinilor din altoi, iar cordițele să fie orientate spre Se adaugă pământ mărunțit într-un strat de 15–20 cm, după care se tasează bine cu piciorul. Umplerea gropii se realizează cu pământ reavăn, bine mărunțit sau cu amestec format din pământ reavăn 50%+mraniță.
  • Se udă fiecare viță cu 6–8 l apă.
  • Se mușuroiește cu pământ reavăn mărunțit, grosimea stratului deasupra cordițelor să fie de cca 5 cm.