Plantarea pomilor fructiferi se realizează toamna sau primăvara. Toamna pomii pot fi plantați din a doua jumătate a lunii octombrie până la finele lunii noiembrie. Primăvara poate fi demarată operațiunea de plantare, imediat ce temperatura solului la adancimea de 50 – 60 cm este mai mare de 2C și solul s-a zvântat.

O prindere mai bună se poate obține în cazul plantărilor din toamnă.

Pomii fructiferi destinați plantării sunt în mod normal din câmpul II al pepinierii sub formă de vargă, dar pot fi utilizați și pomii din câmpul III al pepinierii, de 3-4 ani cu coroana deja formată.

La plantare vor fi aleși pomi sănătoși, liberi de viroze, cu rădăcini viguroase și fără crăpături, fisuri pe tulpină.

Pomii destinați plantării trebuie ambalați și transportați, astfel încât să se prevină deshidratarea lor.

Tehnica plantării:

 • Stabilirea locului plantării; vor fi alese terenuri în pantă sau care prezintă o ușoară pantă cu expunere sudică sau sud-vestică.
 • Distanța de plantare depinde de sistemul de cultură, de vigoarea asociației soi-portaltoi, de forma coroanei.
 • Săpatul gropilor se poate realiza manual sau mecanizat cu 2–3 luni înainte de data plantării, dimensiunile gropii sunt: 0,6/0,6/0,6 m. Ca regulă, pomii se plantează la aceași adâncime ca în pepinieră, cu nodul de altoire aflat la 2–4 cm deasupra nivelului solului, orientat către nord.
 • Fasonarea rădăcinilor constă în îndepărtarea rădăcinilor rupte și traumatizate în timpul scoaterii din pepinieră și în timpul transportării, a celor uscate, necrozate și mucigăite și în scurtarea celor sănătoase după dimensiunile gropii. Rădăcinile principale se scurtează la 35–40 cm dacă sunt prea lungi, iar cele de garnisire la 10–12 cm.
 • Mocirlirea determină o prindere mai rapidă prin faptul că asigură un contact mai bun între rădăcini și particulele de sol, stimulează calusarea și formarea de noi rădăcini. Mocirla trebuie să fie de consistență păstoasă cu compoziția:
  1. 50% pământ de țelină;
  2. 25% nisip mărunt;
  3. 25% balegă proaspătă de

Dacă nu găsim balegă proaspătă de cal, putem folosi pământ de țelină 70% + 30% nisip fin, urmând a fi adăugați biostimulatori de prindere, în apa folosită la realizarea mocirlei, precum Tecamin Raise (0,3%) sau Trifender (0,2%).

Plantarea propiu-zisă începe cu umplerea parțială a gropii cu un amestec format din 50% pământ reavăn și 50% mraniță (bălegar putred). Umplerea se face pe cca 15–20 cm din adâncimea gropii, după care se așează pomul în groapă, se răsfiră rădăcinile și se începe adăugarea de pământ peste rădăcina pomului, grosimea stratului de pământ fiind de cca 10–15 cm, se tasează ușor cu piciorul dinspre pereții gropii spre tulpină. Se continuă adăugând alt strat de 10–15 cm pământ, se tasează avându-se în vedere ca tulpina să rămână perfect dreaptă, se toarnă 20–30 l apă, iar după ce apa s-a infiltrat în sol se mușuroiește pomul (în cazul plantărilor din toamnă), realizând un mușuroi pe înălțimea de 30-40 cm pentru a proteja nodul de altoire. În cazul plantărilor din primăvară se face o copcă (farfurioară) în jurul pomului, se udă, după care se mulcește cu paie.