Alegerea corectă a soiurilor și hibrizilor de legume - secretul succesului  într-o fermă legumicolă

Alegerea hibrizilor și/sau a soiurilor de legume reprezintă cheia succesului pentru o fermă legumicolă.

La alegerea unui genotip (soi sau hybrid) trebuie să ținem cont de o sumedenie de factori:

Comerciali:

  • Aspectul commercial (trebuie să fie conform tendinței pieții);
  • Să corespundă cerințelor de calitate cerute pe piață;
  • Să prezinte rezistență la manipulare, transport și depozitare;
  • Să aibe calități organoleptice deosebite;
  • Să aibe o destinație specializată: fie pentru comercializare în stare proaspătă, fie pentru depozitare și industrializare;
  • Raportul preț/calitate/sămânță cât mai avantajos pentru fermier.

  • Tehnici:
  • Să fie din grupa de maturitate conform eșalonării recoltărilor stabilite;
  • Să fie un genotip testat 2-3 ani în fermă, a cărei tehnologie de producție să fie bine cunoscută;
  • Să prezinte toleranță, respectiv rezistență la un număr cât mai mare de boli și dăunători;
  • Să aibe pretabilitate fie pentru cultura în câmp, fie pentru cultura în solarii sau sere;

Utilizarea unor genotipuri bine cunoscute de către fermier și care să se preteze sistemului de cultură din fermă, asigură cel putin 50% din profitul fermei.

Cu alte cuvinte din aceiași specie putem avea 2-3 genotipuri în funcție de:

  • Grupa de maturitate, data de factorii limitativi din fermă și eșalonarea recoltărilor;
  • Aspectul comercial în funcție de cerințele beneficiarului;
  • Pretabilitate față de tehnologia de producție (câmp, solar sau seră în care putem avea: culturi pe sol, culturi hidroponice și acvacultura);
  • Destinația valorificării (consum în stare proaspătă și pentru industrializare);
  • Calitatea solului în diferite sole ale fermei.

Așadar, alegerea genotipurilor/specie reprezintă o activitate foarte importantă, întrucât costurile de achiziționare ale semințelor pot ajunge până la 30% din devizul de cheltuieli/cultură.

La achiziționarea semințelor întotdeauna trebuie cerut furnizorului certificatul de calitate/lot.

 

Dacă apar probleme după semănatul culturii trebuie anunțat furnizorul care va trimite un tehnician pentru evaluarea situației, după care emite soluții tehnice pentru eliminarea eventualelor probleme apărute. Întotdeauna fermierul trebuie să păstreze plicurile de semințe și documentele de achiziționare a lor, pentru a putea face dovada achizitionarii. De asemenea, fermierul trebuie să prezinte reprezentantului furnizorului de semințe, în detaliu și cu sinceritate, toate măsurile tehnice întreprinse de la semănat, până la apariția primelor probleme în cultură, pentru ca soluția de remediere să fie cea optimă.