MĂRARUL Tehnologia de producție

Mărarul este originar din sudul Europei. În prezent îl întâlnim în toate zonele de pe glob. Mărarul se cultivă pentru frunzele și tulpinile tinere utilizate în diferite rețete culinare, dar și în industria farmaceutică.

Din punct de vedere al cerințelor față de condițiile de cultură, mărarul preferă terenuri curate de buruieni, soluri ușoare pe care să nu băltească apa, pe care sa nu fi fost cultivate în ultimii doi ani culturi precum: morcov, patrunjel, leuștean.

Pentru înființarea culturii, terenul se pregăteste din toamnă prin administrarea gunoiului de grajd fermentat timp de un an în doză de 2-2,5 kg/m2, încorporat odată cu arătura. În primavară se vor executa 1-2 lucrări cu grapa cu discuri, după care se va administra îngrășămintele complexe de tipul 16:48:0 sau 20:20:20 în doză de 10 – 15 gr/m2.

După administrarea îngrășămintelor chimice complexe se realizează o lucrare cu cultivatorul de cultivație totală (combinatorul). Suprafața de teren înainte de semănat trebuie să aibă solul mărunțit cu aspect măzărat (sol cu particule de dimensiunea boabelor de grâu), nu prăfos pentru a nu forma crustă după irigarea prin aspersiune sau după ploi. Dacă s-a format crustă cultura nu poate răsări.

În cazul în care nu dispunem de un sol cu o textură luto-nisipoasă (sol ușor), pe solurile grele (care au un conținut de argilă mai mare de 40%), în primăvară, după realizarea unei lucrări cu discul, se realizează o lucrare cu un agregat complex format din freză și o mașină de modelarea terenului în straturi înălțate la 8-10 cm, după care se administrează îngrășămintele complexe de tipul 16:48:0 sau 20:20:20 în doză de 10 – 15 gr/m2. În funcție de starea terenului, această lucrare, cu freza + masina de realizat straturi, poate fi realizată în primăvară direct după arătura executată în toamnă, urmând ca celelalte lucrări să se realizeze conform cronologiei de mai sus.

Cultura în câmp se înființează prin semănat direct, primăvara, începând din luna aprilie (după data de 5), esalonat până pe data de 15 iulie.

Schema de semănat: patru rânduri pe strat, la 20-25 cm între rânduri, folosind 8-10 kg sământă/ha; un strat are lățimea de 80-100 cm. Pe suprafețe mari rândurile se grupează câte două pe bandă, distanța între benzi fiind de 30-40 cm, astfel încât să se poată realiza prașile mecanice.

După semănat (a doua zi) se erbicidează preemergent cu Dual Gold 0,8 – 1 l /ha sau Stomp 5 l/ha.

Lucrările de îngrijire constau în combaterea buruienilor prin prașile manuale și/sau mecanice, plivit. Udările se vor realiza prin aspersie fină seara după orele 2000 sau dimineața de la ora 6; nu sunt recomandate udările după orele 9 dimineața. Udarea se realizează în funcție de starea terenului, astfel încât apa să nu băltească. Regimul udărilor va fi corelat cu regimul precipitațiilor.

Schema de tratamente:

  • Previcur Energy 0,1% imediat după răsărire;
  • Ortiva Top 0,075% la 4 – 8 zile de la precedentul;
  • Fertilizare foliară cu îngrășăminte pe bază de aminoacizi și magneziu (TecnokelAmino+Mg sau Bionat în concentrație de 0,2 – 0,3%);
  • Flint Max 0,3 kg în 100 l apă/ha dacă este nevoie 1-2 tratamente;

În sere și solarii mărarul se poate cultiva asociat cu ceapa verde, ridichiile de lună și salata. Se seamănă la 10 – 15 cm între rânduri, folosind 8 – 10 gr/m2.

Recoltarea poate începe din momentul în care plantele au înălțimea de 10 – 15 cm, prin tăiere; valorificarea realizându-se prin legături de 30 – 50 gr.

Păstrarea și expunerea la raft se realizează în condiții de 95% umiditate și temperatura de 0,5 – 10C timp de 5 – 7 zile, fără să apară deprecieri ale legăturilor.