Spanacul face parte din categoria verdețurilor alături de alte legume (salată, stevie, măcris, lobodă), având ca origine Asia de S-V.

Din punct de vedere al importanței alimentare spanacul se cultivă pentru frunze care pot fi consumate în stare proaspătă, opărite sau intrând în rețetele diferitelor mâncăruri. Frunzele de spanac se pretează pentru a fi păstrate prin congelare, nefiind alterată valoarea nutritivă. Frunzele de spanac reprezintă o sursă excelentă de vitamina A și C, conținând și cantități însemnate de Fe și K.

Cultura în câmp se pretează la sistemul de culturi successive (precum salata), întrucât are perioada de vegetație scurtă. Din acest punct de vedere spanacul este o cultură timpurie, putând fi semănată primăvara timpuriu, înaintea culturilor care se seamănă sau se plantează la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai. De asemenea el poate reprezenta și o cultură succesivă după culturile care se recoltează până în a doua jumătate a lunii iulie (mazăre, varză timpurie, cartofi timpurii) sau după culturi de dovlecei, castraveți, pepeni galia sau kantalupe; în acest caz semanatul realizându-se după data de 25 august eșalonat în funcție de graficul valorificării.

Semănatul poate începe încă din prima parte a lunii martie, pe terenuri curate de buruieni, cu expoziție sudică. Indiferent de perioada semănatului, spanacul cere un pat germinativ bine lucrat, la care se aplică îngrășăminte complexe ce trebuie să conțină azot  sub formă nitrică, iar raportul între macroelementele NPK să fie în favoarea azotului.  Îngrășămintele complexe trebuie să fie cu eliberare rapidă, de tipul celor folosite la ferti-irigare în doze de 10 – 15 gr/mp.

Semănatul se poate realiza în diferite scheme: 66+20+34+20 cm pe straturi sau în benzi de 50+5X20 cm, pe teren modelat. Înainte de semănat se erbicidează preemergent cu Stomp Aqua 3 l/ha. Pentru ca valorificarea să se realizeze primăvara, culturile de spanac se înființează în luna septembrie, astfel încât plantele să ierneze în faza de rozetă. Cantitatea de sămânță la hectar este de 30 – 40 kg, iar adâncimea de semănat este de 3 – 4 cm.

Lucrările de întreținere constau în combaterea buruienilor prin 1-2 prașile manuale sau mecanice, iar dacă este nevoie 1-2 irigări cu norme de 150 – 300 m3 apă/ha.

Culturile successive de spanac în solar încep a fi semănate  de la începutul lunii septembrie până la sfârșitul primei săptămâni din luna octombrie, recoltările realizându-se până la mijlocul lunii decembrie.

În solarii semănatul se realizează în benzi cu lățimea de 100 – 120 cm și distanța între benzi de 30 cm. Distanța între rândurile dintr-o bandă variind în limitele 20-25 cm. Necesarul de sămânță fiind de 20 kg/ha.

Lucrările de întreținere sunt la fel ca în cazul culturilor înființate în câmp.

Pentru combaterea bolilor și dăunătorilor sunt recomandate tratamentele:

  • Previcur Energy 0.15% imediat după răsărire;
  • Dithane M45 0,2% la 4-6 zile de la precedentul;
  • Rovral sauTeldor 0,1% dacă apar simptome ale atacului putregaiului cenușiu;
  • Fastac 10 EC 0,01% la apariția păduchilor de

Recoltarea manuală poate fi realizată prin mai multe treceri, începând din momentul în care 5 – 6 frunze sunt formate și poate continua până la apariția tulpinilor florifere sau se poate face prin smulgerea plantelor sau tăierea rozetei cu cuțitul. Nu se recomandă recoltarea pe umezeală, deoarece frunzele se murdăresc și se pot altera ușor în ambalaj.

Pentru a fi valorificat în stare proaspătă se ambalează în legături, caz în care planta este întreagă cu rădăcini; sau în pungi, caz în care se ambalează doar frunzele.

Transportul și depozitarea se realizează la temperatura de 0oC și umiditatea de peste 95%.