Tehnologia de producție a verzei albe de căpătână (vară-toamnă)

Varza face parte din așa-zisa grupă a vărzoaselor, grupă din care mai fac parte: varza roșie pentru căpățână, varza chinezească, varza creață, gulia, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza pentru frunze.  Toate aceste specii fac parte din familia Brassicaceae și se comportă în cultură ca plante bianuale, excepție facând conopida și broccoli care sunt anuale.

Din punct de vedere al plasticitătii biologice, varza albă se poate cultiva în condiții variate de mediu, în cele mai diferite zone geografice; din câmpie până la altitudini de 1200 – 1500 m.

Varza albă nu este pretențioasă față de temperatură, germinarea semințelor poate începe de la temperatura de 3 – 4 OC, temperatura optimă de germinare fiind de 10 – 12OC. Rasadul de varză bine călit (peste 12 zile) poate suporta în câmp, după plantare, temperaturi de până la -10OC.

Varza albă este o plantă de zi lungă; insuficiența luminii în perioada producerii răsadului poate detemina alungirea plantelor.

Producerea răsadului se realizează prin semănarea în cuburi nutritive 5 X 5 cm. După răsărirea plantelor, până la plantarea lor în câmp, se realizează o fertilizare cu soluții de îngrășăminte complexe (0,5 – 0,75%) și 2 – 3  tratamente cu Previcur Energy 0,2%, sau Captadin 0,2% pentru a preveni mana și putrezirea plăntuțelor. Înainte de plantare, răsadurile se călesc timp de 6 – 8 zile, perioadă în care este recomandat a se realiza două tratamente: primul cu Folpan 80WDG 0,1%, al doilea cu 2-3 zile înainte de plantare cu Actara 0,02%, iar în ziua plantării o îmbăiere a rădăcinilor rasadului într-o soluție de Tecamin Raise sauTrifender.

Vârsta răsadului nu trebuie să fie mai mare de 28 zile.

20170531_120749 - Copy 2

Plantarea răsadurilor se realizează la distanța de 70 cm între rânduri și de 35 – 40 cm între plante pe rand. Înainte de plantare, fertilizarea solului se realizează pornind de la un necesar de elemente nutritive / kg varză de: 3 – 4 kg azot, 1 – 1,5 kg fosfor, 4,5 – 6 kg potasiu și 2 – 4 kg sulf.

După administrarea îngrășămintelor, la pregătirea terenului pentru plantat, se poate administra preemergent (înainte de plantare cu 1-2 zile) unul din erbicidele: Stomp 330 EC 5 l/ha, Dual Gold 960 EC 1,2 l/ha sau Sultan 50 SC 1,5 l/ha. Postemergent (după plantare), în cazul infestării cu buruieni monocotiledonate, poate fi administrat unul din erbicidele: Fusilade Forte 0,8 – 1 l/ha sau Pantera 40 EC 1,3 l/ha.

După plantare, pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor sunt indicate: Faster 10 EC 0,03% pentru combaterea moliei, a puricelui verzei, buha și păduchele cenușiu; Confidor Energy 0.13% și/sau Karate zeon 0,015% pentru combaterea păduchelui cenușiu și musca verzei, etc.

Plantarea verzei pe același teren mai mult de 3-4 ani determină infestarea puternică a terenului respectiv cu buruieni precum coada calului sau orobanche (plantă parazită) și cu boli precum: Hernia rădăcinilor (Plasmodiophora brassicae), Mana verzei (Peronospora parasitica), Ulceraţia tulpinii sau Fomoza Leptosphaeria maculans (Phoma lingam), Mana sau  Putregaiul rădăcinii ( Phytophthora porri), Putregaiul alb  (Sclerotiniasclerotiorum) și altele.

Recoltarea se realizează în lunile octombrie-noiembrie, după căderea primelor brume, când căpățânile s-au întărit.

Producțiile/ha variază în funcție de grupa de precocitate a hibridului, numărul de plante/ha, tehnologia aplicată; ea fiind cuprinsă în limitele 80 – 160 tone.

Depozitarea verzei se realizează în următoarele condiţii: Temperatură: 0 – 0,5 °C; Umiditatea aerului: ± 95%

Pentru depozitare se foloseşte doar marfa de foarte bună calitate (nu prezintă atac de boli şi dăunători sau vătămări mecanice).

IMG-20170629-WA0011.jpg (1)