Lucrari de pregatirea a ciclului al - II - de productie legume

Legumele pot fi produse in camp deschis, tunele, solarii si sere. In ultima perioada de timp ca spatii unde pot fi produse legume au fost amenajate: jardinière pe acoperisul cladirilor, asa numitul sisitem de gradini suspendate, in rulote si containere special amenajate etc.

In toate aceste spatii inainte de a incepe producerea de legume, ele trebuie mai intai adaptate, pregatite pentru aceasta destinatie.

Daca vorbim de producerea de legume in camp deschis, tunele, solarii si sere; metode clasice prin care se produc peste 90% din totalul legumelor, in Romania exista intr-un an doua cicluri de productie:

  • Primul cilcu demareaza la jumatatea lunii ianuarie si tine pana la sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august
  • Al – II – ciclu incepe de la sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august si tine pana la sfarsitul lunii octombrie – jumatatea lunii noiembrie (in functie de zona de cultura).

Intre aceste doua cicluri de productie trebuie realizate lucrari de pregatirea campului, solariilor respective a serelor pentru infiintarea noilor culturi ciclul al-II-lea de productie.

Pentru infiintarea culturilor in camp lucrarile de pregatire constau in:

  • Defrisarea culturii anterioare
  • Dezinfectia solului unde este cazul (infestare cu diferite boli si daunatori care ataca sistemul radicular)
  • Administrarea maranitei si/sau a ingrasamintelor complexe cu eliberare lenta a elementelor nutritive
  • Incorpurarea lor prin una sau doua lucrari cu sapa rotativa sau prin aratura uramata de lucrari de maruntire a solului
  • Modelarea solului conform schemei de plantare
  • Amplasarea sistemului de irigare prin picurare sau aspersie (in functie de cultura si tehnologie)
  • Plantarea rasadului (infiintarea culturii)
  • Montarea sistemului de sustinere; araci, sarme, pari mai ales in cazul culturilor de tomate, ardeioaselor si castravetilor.
  • Montarea perdelelor de umbrire respective de protective impotriva grindinei (daca este cazul, in functie de cultura si zona).

In solarii si sere infiintarea legumelor ciclul al – II lea de productie este precedata de realizarea urmatoarelor lucrari de pregatire:

  • Defrisarea culturii anterioare
  • Dezinfectia serelor, solariilor si a solului respectiv a substratului de cultura sau schimbarea lui
  • Administrarea mranitei si/sau a ingrasamintelor complexe cu eliberare lenta a elementelor nutritive
  • Incorporarea lor prin una sau doua lucrari cu sapa rotativa sau prin aratura uramata de lucrari de maruntire
  • Mentenanta sistemului de aerisire; ventilatoarelor, trapelor, montate in solarii si sere
  • Modelarea solului conform schemei de plantare
  • Amplasarea sistemului de irigare prin picurare sau aspersie (in functie de cultura si tehnologie)
  • Plantarea rasadului (infiintarea culturii)
  • Montarea sistemului de sustinere; mai ales in cazul culturilor de tomate, ardeioaselor si castravetilor.
  • Montarea perdelelor de umbrire pe sere si/sau solari.

In cazul anumitor suprafete din camp sau mai ales in cazul solariilor si serelor puternic infestate cu boli si daunatori ai sistemului radicular pot fi aplicate masuri de prevenire si combatere a lor precum:

Metode de prevenire:

  • Utilizarea hibrizilor cu rezistenta la atacul nematozilor.
  • Implementarea unui asolament de 5 ani care sa previna infestarea solului cu boli si daunatori ai sistemului radicular

Metodele curative pot fi:

Metode fizice:

  • Prin tratamente termice cu aburi, la temperature de 90 – 1000C timp de 2-3 ore. Principalul dezavantaj al acestei metode este reprezentat de costul energiei.
  • Prin solarizarea solului (se afana solul la adancimea de 18 – 22 cm se umezeste si se acopera etans cu folie din polietilena timp de 15 – 20 zile timp in care temperatura pe timpul zilei trebuie sa depaseasca 900C timp de cel putin 4-6 ore/zi). Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca ea trebuie aplicata in intervalul 15 iunie – 10 august, perioada in care se scot din productie suprafetele de sere sau solarii infestate. Avantajele sunt reprezentate de faptul ca reprezinta o metoda care nu implica substante chimice caz in care trebuie sa avem timp de pauza pana la plantare; prin faptul ca metoda poate fi aplicata prin rotatie si prin faptul ca se preteaza intr-o ferma legumicola certificate ecologic.

Metode chimice:

  • Tratamente la sol aplicate de regula intre ciclurile de cultura; produse cu actiune nematocida prin gazare sa u prin contact direct:
    • Basamid granule in doze cuprinse intre 300 si 600 kg/ha, pe o suprafata afanata la adamcimea de 18-22 cm si umectata (aprox 60%) dupa care se ocopera cu folie de politilena timp de 15 – 20 zile – perioada de tratament. Dupa tratament, plantatul sau semanatul se realizeaza dupa alte 10-30 zile; in functie de temperatura la care s-a realizat tratametul; cu cat temperatura a fost mai mare de pragul minim la care este recomandat a se realiza tratamentul (60C pe adancimea de 18-22 cm) cu atat numarul de zile necesar pana la semanat sau plantat este mai mic. Inainte de semanat sau plantat obligatoriu se realizeaza testul Creson (cu seminte de salata). Daca semintele de salata nu germineaza se mai intarzie cu infiintarea noi culturi, intre timp intervenindu-se printr-o lucrare de afanare pentru o mai buna aerisire a solului dupa care se repeta testul Creson.
    • Raisan 51 in doza de 750 pana la 1200 l/ha si 2000 l/ha pentru efect si de erbicid. Solul trebuie sa fie afant pe adancimea de 10 – 15 cm; cu temperatura cuprinsa intre 10 si 250C, umezit. Dupa aplicare saprafata se acopera cu o folie de polietilena timp de 15 – 20 zile; plantarea se realizeaza dupa 8 – 10 zile de la indepartarea foliei, nu inainte de a se realiza testul Creson.
    • Vydate 10G recomandat a se aplica prin incorporare la 10 cm adancime imediat inaite de plantat (cu 1-2 zile) in doza de 30 – 64 kg/ha (1 gr/planta); imediat dupa aplicare se va iriga.
    • Vydate 10L – recomandat in doza de 10 l/ha imediat dupa plantare, inainte de irigarea prin picurare; are rol important in prevenirea patrunderii nematozilor in radacinile plantelo.
    • Nemathorin 10G – recomandat in doza de 15 kg/ha aplicat pe rand sau pe intrega suprafata (in cazul unei infectii puternice); incorporate la 10 – 15 cm adancime. Pana la plantare de la data realizarii tratamentuli trebuie sa treaca 10 – 15 zile.
    • Nemagold – actioneaza asupra populatiei de nematozi din sol, se aplica in perioada de vegetatie a plantelor in doze de 8-15 l/ha/tratament, pentru culturile de legume, prin sistemul de irigare prin picurare. Are actiune biostimulatoare asupra sistemului radicular; nu necesita timp de paoza intre administrare si recoltare.