Tuta absoluta - daunatorul care in trei zile iti poate distruge cultura (molia mineraa frunzelor de tomate)

Tuta absoluta un daunator devastator pentru tomate, ardei, vinete si cartofi. Original din America de Sud reprezinta o amenintare serioasa pentru productia de tomate, odata cultura afectata. Per an prezinta 10-12 generatii (in functie de conditiile meteo), fiecare female poate depune 250-300 oua. Daunatorul poate avea efecte devastatoare in culturile de tomate atat in solarii si sere cat si in camp.

Descrierea dăunătorului

Moliile adulte (fluturii) sunt de culoare gri-maroniu, au o lungime de 5 – 7 mm, anvergura aripilor fiind cuprinsă între 8 – 10 mm. Antenele sunt filiforme, mărgelate, de culoare crem. Masculii au o culoare mai inchisă decât femelele. Ouăle sunt relativ mici cilindrice, de culoare crem. Larvele tinere sunt mici (0,5 mm), de culoare gălbuie. La maturitate culoarea larvelor devine verde-gălbuie, capul are culoare neagră şi apar două benzi dorsale negre. În ultima vârstă larvară măsoară aproximativ 9 mm, iar partea dorsală capătă culoare roz.

Pupele sunt de culoare maro deschis, măsurând aproximativ 6 mm.

Măsuri de prevenire şi monitorizare

  1. Eliminarea tuturor plantelor din culturile precedente, a resturilor vegetale, din sere dar şi din afara serelor. Distrugerea tuturor buruienilor şi mai ales a celor din fam. Solanaceae. Igenizarea spatiilor dintre solarii (erbicidarea cu gliphosat).
  2. Respectarea asolamentului.
  3. Verificarea etanşeităţii serelor şi utilizarea plaselor pentru afide. Instalerea uşilor duble la intrarea în seră.
  4. Plantarea răsadurilor produse în zone libere de molia minieră. Monitorizarea zonei în care se produc răsadurile cu capcane cu feromoni.
  5. După plantarea răsadurilor în sere si/sau solarii instalarea capcanelor cu feromoni (2- 4/ha) pentru semnalarea apariţiei femelelor de Tuta absoluta.

Metode de combatere

Pentru contrulul daunatorului au aparut doua importantae masuri de combatere:

  • Utilizarea capcanelor cu feromoni, mai ales pentru detectarea primilor indivizi dupa care sa se intervina chimic pentru combaterea efectiva
  • Utilizarea agentilor bio (bacterii, ciuperci saprofite, pradatori) precum:

1.Trichogramma pertiosum

2.Trichogramma achaeae

3.Macrolophus pygmaeus

4.Nesidiocoris tenuis

5.Nabis pseudoferus

6.Bacillus thuringiensis.

3) Utilizarea insecticidelor.

Pentru combaterea chimica in Romania sunt omologate produsele:

  • Voliam targo – 0,6-0,8 l/ha
  • Affirm – 1,5 kg/ha
  • Coragen – 0,175%

Simptome atac

Larvele moliei in procesul de hranire produc galerii in frunze si in fructe, cauzand in acest fel mari pagube producatorilor de tomate. Larvele se hranesc cu tesutul (mezofilul) frunzei sapand galerii iregulare ca forma. Pagubele pot fi de 100% daca nu se iau masuri immediate indata ce au fost depistati primi adulti adultii.

Larvele de Tuta atata timp cat au hrana la dispozitie nu intra in diapauza, consumand tot timpul pana la epuizarea in totalitate a masei de frunze din cultura. Iarneaza fie in stadiul de ou, pupa sau adult.

Atacul se poate manifesta daca conditiile mediului inconjurator permit inca din faza de rasad al plantelor.

La plantele atacate larve pot fi gasite in: mugurii apicali, flori, tulpini, frunze si fructe.

Daca pana in present atacul la cartof se manifesta doar la partile aeriene, recent s-a descoperit atacul si la tuberculi.

Pagubele in culturile de tomate sunt atat de ordin cantitativ cat si calitativ, fructele atacate avand galerii in care se gasesc larvele in diferite stadii de dezvoltare cat si excrementele lor. Larvele odata ce au patruns in fructe nu mai pot fi combatute, astfel ca fructele afectate devin surse de infestare, daca nu sunt  indepartate de pe plante si scoase din cultura.