Recoltarea si conditionarea mazarei de gradina

Mazarea de gradina se poate recolta manual recoltatand pastaile direct din cultura sau mecanizat:

  • prin doua treceri: prima trecere este reprezentata de lucrarea de cosit cu formarea de brazede, iar a doua trecere se realizeaza cu combina in vederea batozarii. In conditiile in care dupa ce cultura a fost cosita vremea devina ploioasa vrejii se transporta in hale pentru a fi batozati
  • printr-o singura trecere, lucrarea realizata cu combine special realizate pentru recoltarea mazarii

Ca moment optim al recoltarii, practic cand 70 – 80% din pastai au ajuns la maturitatea tehnica (pastaile sunt pline, boabele dezvoltate si dulci, neamidonate, la apasare se trivesc usor si nu se despart in cele doua cotiledoane).

Din punct de vedere al claselor de calitate

1)   bobele rotunde de mazare  destinate industrializarii se pot incadra in grupe de calitate:

– extrafine cu Ø sub 7,5 mm

– fine cu dimensiunea boabelor cu Ø in limitele 8,20 – 8,75 mm

– mijlociu de fine cu Ø in limitele 8,75 – 9,3 mm

2)   mazarea cu bob zaharat

– fine cu dimensiunea boabelor cu Ø in limitele 8,2 – 9,3 mm

– mijlociu de fine cu Ø in limitele 9,3 – 10,2 mm

In conditii normale de cultura productia de pastai pe hectar este cuprinsa in limitele 6 – 8 t, iar cea de boabe in limitele a 2,5 – 4 t/ha.

Pastrarea mazarii in stare proaspata, se poate realiza doar pentru o perioada scurta de timp, sub forma de pastai, 1-2 zile, la temperature de -0,6oC si umiditate atmosferica cuprinsa intre 90 respectiv 95%.

Pentru comercializare, mazarea verde poate fi ambalata in diferite tipuri de ambalaje.