Tehnologia de productie a mazarei de gradina

Mazarea de gradina (Pisum sativum) face parte din familia botanica Fabaceae (Leguminoseae). Este o specie anuala, ea find cultivata de aproximativ 9 – 10 mii ani. In tari precum Palestina, Grecia sau Egipt mazarea a fost cultivate pentru prima data, ulterior extinzandu-se si in tari din Europa (Italia, Olanda si Franta) incepand cu secolul al XV-lea.

Cultura mazarii s-a exstins pe suprafete foarte mari din momentul in care fermele s-au echipat cu masini agricole, necesare pentru recoltarea si batozarea tecilor.

In present mazarea de gradina se cultiva pe toate continentele, suprafata pe plan mondial depasind in present 1,8 mil. ha cu o productie totala de peste 12 mil. tone.

In tarile din UE se cultiva pe cca 180 mii ha, cu o productie medie de 7,7 t/ha. Tarile mari cultivatoare de mazare de gradina sunt: Marea Britanie, Franta, Ungaria, Italia.

In Romania se cultiva pe o suprafata de aproximativ 5,5 mii ha cu o productie medie la de 4,8 t/ha.

Zone favorabile pentru cultivarea mazarei de gradina se gasesc in campiile din sud vestul tarii dar si in zonele colinare, pe luncile raurilor din Transilvania, Moldova si zona subcarpatica.

Mazarea de gradina se cultiva pentru boabele verzi care se utilizeaza proaspete sau conservate la prepararea diferitelor mancaruri.

Boabele verzi de mazare contin: 18 – 25% substanta uscata, glucide 10 – 14%, protide 6 – 8,5%, lipide 0,3 – 0,4%, vitamin C, carotene, complexul de vitamin B1,B2,B12, saruri minerale, magneziu, fosfor.

In unele tari se cultiva pentru pastaile verzi , folosindu-se in acest scop soiuri la care pastaiile sunt lipsite de stratul pergamentos.

Din punct de vedere al cerintelor fata de conditiile pedo-climatice mazarea de gradina germineaza la temperaturi nu mai mici de 5oC, temperature optima de germinarea fiind de 15 – 18oC, cand rasare in 5 – 7 zile.

Dupa rasarire rezista pana la temperature de -5.,-10oC, in functie de varietatea botanica. In faza de inflorit temperature de -4.,-5oC pot distruge cultura prin inghet.

Fata de lumina, mazarea de gradina are cerinte moderate. Soiurile timpurii sunt indiferente fata de durata perioadei de iluminare, in schimb fata de apa mazarea are cerinte ridicate mai ales in fazele de germinare, inflorire-fructificare.

Pe toata periada de vegetatie umiditatea solului trebuie mentinuta la minim 70% din capacitatea de camp a solului.

Solurile pretabile pentru cultivarea mazarei de gradina sunt solurile mijlocii, afanate, bogate in humus, cu pH=6,5 – 7,5. Solurile grele, unde se manifesta fenomenul de baltirea a apei impiedica instalarea si functionarea bacteriilor fixatoare de azot.

Consumul specific de elemente nutritive este de: 12,5 -17 kgN, 4,5 kgP2O5, 10 – 12,5 k2O, 6 – 15 kg CaO, 1,2 – 3 kg MgO pentru o tona de boabe verzi. Varful maxim al consumului de elemente nutritive fiind in faza de formare a boabelor.

Ca amplasare a culturii preferabile sunt suprafetele plane sau usor inclinate, bine nivelete fara exces de umiditate.

In asolament, mazarea poate urma dupa castraveti, tomate, ardei,  varza, porumb, orz. In acelasi timp dupa mazare pot fi cultivate: varza de toamna, conopida de toamna, ridichii de iarna, salata sau spanac de toamna. Trebuie sa se evite cultivarea mazarei pe acelas teren mai mult de doi ani, deoarece inca din anul al II-lea productia scade cu aproape 50%.

Tehnologia de cultura

Pregatirea terenului incepe toamna, cand dupa defrisarea culturii anterioare se fertilizeaza cu 55 – 65 kg/ha kg P2O5 (substanta active)  si 45 -65 kg P2O5 (substanta active) ingrasaminte care vor fi incorporate in sol imediat dupa aplicare, concomitant cu aratura. Primavara dupa prima lucrare cu grapa cu discuri se administreaza 35 – 45 kg/N substanta active dupa care se realizeaza lucrarea de pregatirea patului germinativ printr-o trecere cu cultivatorul de cultivatie totala echipat cu tavalugi de tip croskil.

Semanatul se realizeaza utilizand samanta certificate si tratata cu insecto-fungicid, in perioada 1 martie – 15 aprilie in mai multe esalonari (4 – 5), cu semanatori in randuri dese de tipul SUP la distanta intre randuri de 25 – 40 cm si la adancimea de 4 – 5 cm.  Densitatea la semanat trebuie sa fie in limitele 160 – 200  boabe germinabile/m2  astfel incat la recoltare sa avem 100 – 120 plante / m2. Norma de samanta se incadreaza in functie de masa a o mie de boabe (MMB) si germinatie si categoria biologica in limitele 180 – 250 kg/ha.

Combaterea buruienilor la mazarea de gradina reprezinta o masura foarte importanta intrucat permite usurarea recoltarilor. In cazul in care cultura este amplasata pe terenuri nu foarte curate primul tratament se realizeaza imediat dupa semanat cand se aplica preemergent Dual Gold 960EC in doza de 1 – 1,5 l/ha, iar la rasarirea plantelor de cultura se erbicideze cu Corum SC poate fi aplica de la apariția primelor frunze trifoliate până la aparița primilor lăstari laterali (BBCH 12-25). Se va aplica împreună cu adjuvantul Dash® HC în doză de 0,25 – 0,3 litri la 100 litri de soluție. Buruienile trebuie să se afle de asemenea în primele stadii de dezvoltare (2-4 frunze), la soiurile care tolereaza Imazamox-ul. Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate pot fi aplicate In postemergenta unul din erbicidele: Agil100EC 1 – 1,5 l/ha; Select Super 1,5 – 2 l/ha.

Combaterea bolilor:

Denumire boala Nume fungicid Concentratia sau doza recomandata/ha Timpul de pauza (nr. Zile)
Septorioza (Septoria pisi) Dithane M-45 0,2% 14
Fainarea (Erisiphe pisi) Karathane Gold 350 EC 0,5 l/ha (1000 l apa) 7
Ascochitoza (Ascochyta pisi) Dithane M-45 0,2% 14
Mana (Peronospora viciae) Acrobat® MZ 69 WG 2 kg 14
Fusarioza (Fusarium oxysporium) TOPSIN 500SC 0,07 – 0,1% 7
Arsura bacteriana a mazarei (Pseudomonas syringae) Zeama Bordeleza WDG 50 gr in 8 l apa 25
ALCUPRAL 50PU 0,25% (2,5 kh/ha) 15

 

Combaterea daunatorilor:

Denumire daunator Nume insecticid Concentratia sau doza recomandata/ha Timpul de pauza (nr. Zile)
Tripsul mazarei Confidor Energy 0,8 l 5
Actara 25WG 1,5 gr/7,5 l apa 3
Karate Zeon 0,2% 5
Mospilan 20SG 0,1% 7
Paduchele verde Confidor Energy 0,8 l 5
Actara 25WG 1,5 gr/7,5 l apa 3
Karate Zeon 0,2% 5
Decis Mega 0,2% 5