Dragi fermieri dupa Craciun, Sfantul Vasile si Boboteaza iata-ne ajunsi in Noul An din nou in pragul semanatului culturilor extratimpurii si timpurii (ciclu I in solarii si sere). In aceasta perioada, cand ziua inca are putine ore, temperaturile sunt mult sub zero grade; mai ales pe timpul noptii, iar timpul parca da semene ca nu ne mai asteapta, trebuie sa crestem ritmul realizarii pasilor tehnologici astfel incat sa putem fi la timp cu legumele in piata.

Cu exceptia catorva culturi, care si/sau pot fi infintate in toamna anului precedent, majoritatea culturilor de legume se infiinteaza dupa data de 20 ianuarie. Asadar trebuie in graba se ne mobilizam pentru a realiza un plan al activitatilor din ferma astfel incat sa fim competitivi pe piata si de ce nu sa putem acoperii din timp  pierderile ca urmare a preturilor scazute din timpul lunilor iunie-august, incercand astfel sa iesim cu legumele cat mai devreme posibil fara insa a depasi un anumit prag al cheltuielilor /UM (kg, buc., legatura). Altfel spus, pana in perioada 20-25 ianuarie trebuie sa rezolvam:

 • Aprovizionarea fermei cu necesarul de gunoi de grajd (cabaline si/sau bovine)
 • Realizarea amestecului cu paie si stivuirea lui pentru a demara procesul de fermentare (pentru cei care opteaza pentru rasadnite cu patul cald relizat din gunoi de grajd)
 • Pregatirea rasadnitilor:
  1. Reparatii la scheletul rasadnitei
  2. Acoperirea cu folie de polietilena
  3. Repararea si verificarea surselor de incalzire a rasadnitei (godin si/sau centrala pe lemne)
  4. Dezinfectarea amestecului de pamanturi
  5. Realizarea santurilor de scurgere a apei pluviale
  6. Realizarea (repararea) tocurilor unde vor fi semanate rasadurile
  7. Dezinfectia rasadnitelor
 • Realizarea patului cald din gunoiul déjà pregatit spre a fi utilizat in acest scop (pentru fermele care produc rasaduri in mod traditional)
 • Imprastierea cenusei si a amestecului de pamanturi in strat de 16-18 cm peste stratul de gunoi folosit ca sursa de incalzire a rasadnitei
 • Semanatul in strat si /sau in givece de tipul 5/7 si/sau 7/7
 • Aprovizionarea cu fungicidele, insecticidele, ingrasamintele foliere si rodenticidele necesare in aceasta faza
 • Demararea:
  1. aprovizionarii cu ghivece, turba necesare repicarii
  2. pregatirii spatiilor unde vor fi replicate rasadurile
  3. reparatiilor tractoarelor si masinilor agricole; a motopompelor necesare irigarii pe perioada imediat dupa plantare si a vermorelelor respective atomizoarelor
  4. aprovizionarii cu inputurile necesare plantarii rasadurilor in solarii (folia de polietilena, completarea si repararea instalatiilor de irigare, perdele de umbrire, ingrasaminte chimice lichide si solide, mranita, pesticide, rodenticide, sfoara pentru palisat si a sarmelor de sustinere)
 • In cazul fermelor care nu isi produc rasadurile lansarea comenzilor de rasaduri pentru culturile timpurii si a celor care vor fi plantate in camp (la tunele si/sau in camp deschis precum: pepeni, dovlecei, salata, varza)
 • Lansarea comenzilor de inputuri necesre infiintarii culturilor de legume in camp