Salata poate fi cultivata tot timpul anului. Din acest punct de vedere ea se imparte in doua mari categorii de soiuri:

– destinate cultivarii in perioadele: toamna – iarna – primavara;

– destinate cultivarii in perioada de vara (15 mai – 15 septembrie).

{n acest articol vom vorbi despre cultura salatei in solar. {n solarii, salata se cultiva prin rasad (nu prin semanat direct) de obicei inaintea culturilor principale cum ar fi: ardei gras, castraveti, vinete, tomate. Rasadul se produce in sere inmultitor acesta lucrare se mai poate face si in solarii sau in camp adapostit daca permit conditiile climatice.

Care este data semanatului?

Data semanatului se stabileste astfel incat pana la plantare rasadul sa formeze 5-6 frunze. Semanatul pentru producerea rasdului se realizeaza in ladite cu grosimea stratului nutritiv de 4 – 6 cm sau in alveole cu dimensiunile de 5/5, cu 3-4 saptamani inainte de data plantarii. Producerea rasadului se realizeaza in subtraturi nutritive constituite din amestecuri formate din: mranita, turba si nisip care participa in parti egale (din punct de vedere cantitativ) la formarea substratului nutritiv. Amestecul de pamant va fi pregatit cu 5-7 zile inainte din nisip curat, mranita bine fermentata si cernuta. Pamantul (daca va fi utilizat in locul de turba) va fi luat din locuri unde nu s-au erbicidat culturile, de preferinta din lucerniere, trifoisti sau musuroaie de cartita.

Producerea rasadurilor in givece nutritive determina recoltarea cu 20 – 30 zile fata de varianta producerii rasadurilor in alveole 5/5 cm. Udarile se realizeaza cu atentie astfel incat plantele sa nu sufere de excesul de apa si sa nu se realizeze spalarea elementelor nutritive din substratul de cultura. Temperatura de producere a rasadului este cuprinsa intre 10 si 16 grade C.

Dupa rasarirea completa a rasadurilor se va face un tratament cu Previcur 607 SL 0,15% – 100 litri/100mp. La o saptamana dupa acesta se va face un tratament cu Merpan 80 WDG – 0,15% – 100litri/100mp. In ziua de dinaintea plantarii se va face un tratament cu Teldor 0,08% sau Rovral 0,1%.

ATEN|IE! Toate tratamentele se vor face numai dupa o udare, de preferat cu o cantitate mai mare de apa, astfel incat rasadurile sa fie turgescente si sa nu se impuna o udare in perioada imediat urmatoare.

Cerintele specifice fata de caldura

Temperatura optima pentru germinatie este 12-15 grade C, iar temperatura minima este 2-3 grade C plantele in faza de 5-6 frunzulite pot rezista pana la – 5-6 grade C, iar in faza de maturitate pana la -2 grade C. Temperatura optima pentru cresterea salatei este de 7-13 grade C pe zile innorate si 16 grade C pe zile insorite. Sub 4 grade C cresterea salatei inceteaza.

Cerintele specifice fata de umiditate

Cerintele fata de apa sunt apreciate ca fiind ridicate. Foarte importanta este umiditatea atmosferica, valoarea optima este de 70%. Pentru aceasta se va acorda o atentie deosebita ventilatiei culturii. Excesul de umiditate favorizeaza aparitia putregaiului cenusiu, considerat a fi cea mai importanta boala la salata. {nainte de plantare, solariile se pregatesc avandu-se in vedere urmatorii pasi:

– fertilizarea de baza cu 5 – 6 kg gunoi de graj fermentat + 0,013 kg azotat de amoniu sau azotat de potasiu/m2;

– mobilizarea solului cu freza pe o adancime de 16-18 cm pentru incorporarea ingrasamintelor;

– dezinsectia solariilor (poate fi realizata cu atomizorul utilizand produsele: Torque 550SC (0,5 l/1000 l apa) + Mavrik (0,5 l/1000 l apa), se lasa inchis solarul 10 -12 ore, se aerisesete 2-3 ore dupa care se poate intra la plantat. Dezinfectia solarului obligatoriu este precedata de pregatirea solului pentru plantat (dezinsectia si dezinfectia solarului se realizeaza dupa mobilizarea si incorporarea ingrasamintelor in sol pentru realizarea fertilizarii de baza);

– dezinfectia suprafetei unde urmeaza a se planta rasadul se realizeaza cu: Shirlan 500 SC 0,1 l/100 l apa sau Zeama bordeleza 0,1 l/100 l apa (prepararea zemei bordeleze: se iau 75 gr sulfat de cupru se piseaza bine si se dizolva in 5 l apa calduta. Separat in alta galeata de plastic se va pregati laptele de var cu 115 – 120 gr var stins (var praf) in 5 l apa. La final se amesteca cele doua componente pregatite separat turnand solutia de sulfat de cupru peste solutia de var si se amesteca pana devin omogene, de un albastru ca al cerului senin), in preziua plantatului.

Plantarea rasadului se realizeaza cand are varsta de 25 – 30 zile respectiv are 5 -7 frunze formate.

Scheme de plantare

distanta intre randuri 30 cm, iar intre plante pe rand 25 cm = densitatea de 12 plante/m2

se poate planta si in benzi de cate 4 randuri, cu distanta intre randuri de 30 cm, iar intre benzi de 50 cm, distanta intre plante pe rand este de 30 cm

in zig-zag deoparte si de cealalta a furtunului de ferti-irigare: distanta intre plante pe diagonala fiind de 30 cm, iar intre furtunele de fertiirigare de 40 – 50 cm;

 Lucrari de ingrijire

– udarea de prindere a plantelor;

completarea golurilor (se realizeaza dupa 4 – 6 zile de la plantare);

– o prasila manuala;

– 2-3 udari de crestere;

– 1- 3 tratamente pentru protectia culturii.

Se vor face maxim doua fertilizari faziale cu azot si potasiu cu doze ce variaza intre 50 si 100 kg azot si 100-150 kg potasiu/ha (0,012 kg/m2 azotat de potasiu sau azot). Se pot face si fertilizari foliare, de obicei cu produse ce contin Calciu si Bor (Tecnokel Amino CaB), la a caror carenta salata este sensibila si din cauza temperaturilor scazute in care se produce, precum si alti biostimulatori (Tecamin Max) ce contribuie, de asemenea, la o mai buna toleranta a plantelor la conditiile climatice nefavorabile.

In numarul urmator, va vom prezenta informatii despre protectia si combaterea bolilor, dar si a daunatorilor in cultura de salata.