Tehnologia Clearfield la floarea soarelui

Actualul sistem CLEARFIELD a fost dezvoltat utilizând metodele clasice de ameliorare şi nu conţine material genetic străin introdus.
Toate culturile CLEARFIELD sunt considerate conventionale.
Tehnologia CLEARFIELD asigură echilibru dintre posibilităţile de aplicare a erbicidelor şi atingerea eficienţei maxime de producţie.
Substanţa activă este preluată de plante, în special prin frunze, dar si prin rădăcini.

INTERVIX sau Eurolightning = PULSAR 40
Erbicidul clearfield PULSAR 40 asigură o combatere eficienta a buruienilor anuale şi a parazitului Orobanche cumana (lupoaia).

PULSAR 40 combate o serie de buruieni problemă din sămânţă, pentru cultura de floarea soarelui precum: meişorul; iarba bărboasă; iarba vântului; costreiul; pirul gros; pirul tarator; ştirul, loboda, zârna, zamoşita, rapiţa salbatică şi stopează din creştere costreiul şi palamida din rizomi.
Erbicidul PULSAR 40 combate toate rasele de Orobanche întâlnite până în prezent în România. Doza de erbicid recomandată este de 1,2 l/ha.
Erbicidul se aplica în faza în care floarea-soarelui are 6-8 frunze pentru a combate rasele de Orobanche şi 4-8 frunze pentru a combate buruienile.

Pentru a combate buruienile cu frunza lată, acestea trebuie să se afle în faza de 2-4 frunze (rozeta). Având un spectru larg de combatere, acest erbicid dă siguranţa culturii de floarea soarelui şi pe terenuri mai putin curate.

1,2 l/ha în faza 4 – 8 frunze
Amaranthus albus
Amaranthus retroflexus
Chenopodium album
Datura stramonium
Sinapis arvensis
Solanum nigrum
Xanthium strumarium
Avena sterilis
Cynodon dactylon
Digitaria sanguinalis
1,2 l/ha în faza 6 – 10 frunze
Orobanche spp
Cirsium arvense 85 – 95%
Convolvulus arvensis 85 – 95%
Sorghum alepense 75 – 85%

Avantajele utilizării sistemului Clearfield
Sistemul CLEARFIELD este profitabil şi ieftin.
Pe scurt:
1) Datorită celor două substanţe active spectrul de buruieni pe care îl controlează este mare, şi de lungă durată.
2) Se utilizează când floarea-soarelui are între 4 şi 10 frunze, fază în care majoritatea buruienilor pe care le combate au răsărit.
3) Doza de 1,25l/ha este economică
4) Datorită dozei mici recomandată pentru un hectar, asigurarea, transportul produsului pentru suprafeţe mari ( 5) Un singur tratament este suficient pentru controlul buruienilor din culturile de floarea-soarelui CLEARFIELD
6) Eficacitatea tratamentului este ridicată indiferent de tipul solului.
Momentul aplicării tratamentului în funcţie de faza de vegetaţie a culturii şi modalitatea de aplicare.
Când buruienile sunt răsărite iar plantele de floarea-soarelui este în faza de 4 – 6 frunze.
Doza pe hectar este de 1,2 l
Odată tratamentul aplicat, după ce a intrat în frunzele buruienilor nu se mai spală la ploaie
Pe perioada tratamentului dacă temperatura aerului este mai mare de 10 grade C în condiţii de umiditate potrivită a solului, erbicidul are maximă eficacitate.
INTERVIX trebuie folosit ca erbicid.
clearfield.jpg
Înainte de aplicarea tratamentului trebuie să consultaţi tabelul, pentru a identifica momentul optim de aplicare.
Targetul principal Faza optimă de aplicare a Eurolightning Doze recomandate
Buruieni 4 – 6 frunze 1,0 l/ha
Buruieni+Orobanche 6 – 8 frunze 1,2 l/ha
Orobanche 6 – 8 frunze 1,2 l/ha
Faceţi tratamentul când majoritatea buruienilor sunt în fazele de vegetaţie recomandate mai sus. De preferat este ca aplicarea să se realizeze când buruienile sunt mici, întrucât Eurolightning prin activitatea reziduală pe care o are inhibă germinarea seminţelor de buruieni.
Acţiunea erbicidului

Eurolightning este preluat prin frunze, tulpini, rădăcinile plantelor şi translocat prin xilem şi floem în zonele de creştere a plantelor. Acest grad ridicat de absorbţie şi translocare a lui Eurolightning asigură întodeauna controlul buruienilor, pătrunzând în plante atât prin frunze cât şi prin rădăcini.
Asimilarea prin frunze şi rădăcini
Erbicidul Eurolightning pătrunde în plante prin frunze trecând de cuticula ceroasă şi prin stomatele frun-zelor. Eurolightning poate fi transportat în plantăprin rădăcină odată cu absorbţia apei din sol. Odată intrat în rădăcină Eurolightning trece de stratul Casparian şi se translocă în zonele de creştere ale rădăcinii şi tulpinii.
Pentru ca erbicidul Eurolightning să fie absorbit prin rădăcină, erbicidul trebuie să fie disponibil plantelor din soluţia solului.

Caracteristicile cheie ale solului, pentru ca acesta să influenţeze disponibilitatea erbicidului, în sol, într-o cantitate mai mare plantelor, sunt:
1. umiditatea solului
2. pH-ul solului
3. conţinutul în humus
4. conţinutul în argilă
Compabilitatea cu alte substanţe
Nu este nevoie de mai mult de un tratament cu INTERVIX.
INTERVIX la aplicare nu se amestecă cu îngrăşăminte foliare sau cu o altă substanţă
După 4 zile de la tratament buruienile încep să se îngălbenească
Buruienile cresc normal timp de 7 – 14 zile, asta în funcţie de temperatura din aer
Între rampa cu duze a maşinii de erbicidat şi plantele de cultură trebuie să existe o distanţă de 50 – 60 cm.

Cantitatea de apă:
Pentru aplicarea tratamentului cu Eurolightning, soluţia se formează cu 150 – 200 l apa/ha. Uniformitatea tratamentului obţinindu-se cu o maşină de erbicidat în prealabil calibrată.
Pentru asigurarea unei acoperiri complete a plantelor cu soluţie utilizaţi minim 200l apă/ha în condiţiile infiinţării culturii în sistemul minim sau non tillage.
Deasemenea utilizaţi un volum mai mare de apă în condiţiile unei densităţi mai mari sau în cazul unei îmburuienări mai puternice.
Prima ploaie după tratament: De la aplicarea tratamentului cu Eurolightning trebuie să treacă cel puţin o oră.
Cultura postmergătoare
Activitatea în sol a Eurolightning şi perioada activităţii remanente din sol diferă în funcţie de condiţiile din sol. Aceste reziduuri ale erbicidului pot avea un impact asupra următoarei culturi. Elementele cheie care influenţează activitatea reziduală a erbicidului sunt: umiditatea solului, temperatura şi activitatea microorganismelor din sol.
Dacă există insuficiente precipitaţii între data tratamentului şi cea a semănatului următoarei culturi, pot exista condiţii corespunzătoare pentru degradarea erbicidului în sol, după cum este descris mai sus. Dacă precipitaţiile sunt insuficiente pentru realizarea producţiei, vor fi insuficiente condiţii în sol şi pentru degradarea microbiană a imidazonelor.
Persistenţa, temperaturilor anormal de joase, incetineşte degradarea acestor erbicide, crescând şansele producerii de pagube la culturile postmergătoare.
Efectul rezidual pe termen lung al erbicidului asupra buruienilor, de la o singură aplicare, adesea balansează restricţiile de rotaţie pentru culturile ulterioare. Prin urmare este important să existe anumite restricţii pentru următoarea cultură din rotaţie după aplicarea Eurolightning.